четвер, 10 жовтня 2013 р.


Нам пам’ятати треба це завжди.

                10 жовтня 2013 р. на дитячому абонементі  Червонозаводської  міської бібліотеки пройшов Урок Мужності «Вклонімося великим тим рокам» для учнів 5-х класів  Червонозаводської  середньої школи №1.

            У проведенні уроку взяли участь ведучі Єрмакова Л.М.,Матяш А.В. та учениці 5-го класу Матвієнко Катя та Нестеренко Аліна. Разом з учнями були присутні на заході організатор позакласної роботи Золотницька М.М. та шкільний бібліотекар Прядка Н.О.

            Учні прослухали пісні воєнних років  – М.Матусовського «На безымянной высоте» та вже таку ,яка стала народною - «Катюшу».

            На уроці прозвучали спогади  пенсіонера Андрія Івановича Лисенка,який в ті страшні роки був дитиною і добре запам’ятав пережиті страхіття минулої війни .

         Разом з дорослими в партизанських загонах, у ворожому підпіллі боролися юні герої.. Більшість школярів зайняли робочі місця батьків, що пішли на фронт, доглядали за пораненими в госпіталях, працювали на колгоспних полях.  Заклик «Все для фронту,все для Перемоги» став визначальним у їхньому  житті.

            Згадали і про славнозвісну  БМ-13 – легендарну «Катюшу» яка стала яскравим прикладом ефективності гвардійських мінометних частин, що  їх основу складали «Катюші». Ось  рядки зі спогадів маршала Жукова: «Реактивные снаряды своими действиями производили сплошное опустошение. Я смотрел районы, по которым велся обстрел, и увидел полное уничтожение оборонительных сооружений...»

            Учениця Катя Матвієнко прочитала вірш Василя Симоненка «Жорна»,де,зокрема,сказано про ворогів:

Хай сатаніють виродки од крику
нас не знобить од їхньої хули:
нам жорна ті із кам'яного віку
на танках варвари з Європи привезли.

І то для них таки й була наука,
коли у всього світу на виду,
немов у жорнах, дужі наші руки
перемололи варварську орду...

          Яскравим проявом радянського патріотизму була добровільна фінансова допомога трудящих державі, що дозволяє додатково направити на фронт 2565 літаків,кілька тисяч танків і багато іншої військової техніки. Надходження грошових коштів від населення у Фонд оборони,до Фонду Червоної Армії та ін, за позиками та лотереями  склали понад 100 мільярдів рублів.

          Навряд чи медикам вдалося б врятувати життя багатьом військовослужбовцям,якби в тилу для цієї благородної мети люди не здавали свою кров. Радянський патріотизм проявився і в донорському русі, в якому брали участь 5.5 мільйонів чоловік. За час війни вони дали фронту близько1,7 мільйонів літрів крові,що більшою мірою сприяло поверненню в стрій воїнів після поранень.

           Присутні на заході висловили щиру подяку та низький уклін за 70 років мирного і спокійного життя та вшанували хвилиною мовчання загиблих на війні.



Немає коментарів:

Дописати коментар